2013-12-27

Vinnande elevskisser nu utnämnda

Hundratals stockholmare har sett och rösta fram vinnande skisser i Non Violence Project Scandinavias (NVPS) skisstävling mot våld under FoKo Art To Go utställningen i Mood Stockholm. Elever från Södra Latin och Viktor Rydberg Jarlaplans bildestetiska program har deltagit i tävlingen, som nu är avgjord med en vinnande skiss från respektive skola.

Vinnande skiss Södra Latins gymnasium av; Agnes Gillström, Adam Sellerfors och Isac Bergström, årskurs 1

nummer12sl mindreKort beskrivning av skissen: ”Vi ville få fram en bild, som berättar om hur vi ser på vapen. Vår revolver är något du kan hitta på en soptipp. Skräp, något förlegat och ur tiden, precis som konceptet att möta våld med våld är. Själva revolvergreppet är klätt med denim dvs. jeanstyg. Jeans är något vi svenska ungdomar kan köpa, finna överallt precis på samma vis som vapen är lätt att komma över i vissa delar av världen. Det problemet aktualiserar vi med utförandet av revolverns grepp.”

 Vinnande skiss Viktor Rydberg Jarlaplan gymnasium av: Antonia Ratkic årskurs 2

nummer13vrg mindreKort beskrivning av skiss: ”Murverket symboliserar olika tankesätt, fördomar, rasism – i princip saker som skulle kunna leda till konflikter eller olika problem i vårt samhälle. Blommorna står för fred, och med silhuetterna av barn, som målar tänkte jag att man måste kunna vrida på saker och ting. Se bortom “muren” och se förbi fördomar och fasader! Det är med barn allting börjar.”

Uppgiften ungdomarna fick var att skissa på hur de skulle vilja visualisera icke-våld på en Non Violence skulptur i storleken 1×1 m. Non Violence, en skulptur av en revolver med knut av Carl-Fredrik Reuterswärd, är inte bara ett verk tillägnat minnet av John Lennon, utan även en internationellt välkänd symbol för icke-våld, vilken stiftelsen Non Violence Project arbetar igenom i sina icke-våldsprogram för ungdomar.

I vilket sammanhang kommer revolvrarna, dekorerade av Södra Latin och Viktor Rydberg Jarlaplans elever att visas och användas? Vi frågade Therese Engström, regionchef för Non Violence Project Scandinavia:
”De kommer att användas av Non Violence Project, på utställningar, t ex festivaler eller i olika inspirationsprogram, insamlingsevent etc. Vi kommer förhoppningsvis att kunna göra dem till mini-replicas och ha dem till försäljning, där insamlade medel går direkt till vår verksamhet. Samtliga skisser är fantastiska och det är för oss en ära att få ta hand om vinnarnas bilder och få ta del av dess ungdomars kreativitet. Jag önskar att alla kunde ha vunnit.”

FoKo Art To Go säger grattis till vinnarna av skisstävlingen! Vi vill tacka alla elever, lärare med skolor och Non Violence Projetc Scandinavia för ett fantastiskt givande och roligt samarbete under
höstens FoKo Art To Go. Vi ser fram emot 2014 med mer konst från unga talanger.

skissvinnare
Vinnare Södra Latin; Agnes Gillström, Adam Sellerfors och Isac Bergström, årskurs 1

Skissvinnare VRG
Vinnare Viktor Rydberg Jarlaplan: Antonia Ratkic årskurs 2

För mer information, kontakta;
Therese Engström, The Non Violence Project Email: therese@nonviolence.com
Åsa Hodell, Viktor Rydberg Jarlaplan Email: asa.hodell@vrg.se
Rickard Kårevall, Södra Latin Email: rickard.karevall@stockholm.se
Caroline Asplund, FoKo Art To  Email: caroline@fo-ko.se eller info@fo-ko.se
Karin Lagerqvist Mood Stockholm/AMF Fastigheter  Email: karin.lagerqvist@amffastigheter.se

 

 

FoKo på Instagram #foko_art_to_go