2014-02-24

Tre rätter och tre konstverk

Högberga gård, på Lidingö gav två konstnärer en spännande utmaning. Tomas Diederichsen, Årets kock 2011, och Marie von Kraemer bildkonstnär fick till uppgift att tolka tre rätter utifrån det egna konstnärskap. Publiken var en brokig skara gourmander och konstintresserade gäster, som alla ville uppleva maten och konsten rent fysiskt.  Nyfikna på hur de båda konstnärerna tolkade varandras konst. Samtal om hur våra sinnen påverkar oss stod i centrum. Färger, dofter, ljud eller beröring uppfattas av våra sinnen. Hur dessa stimuli sen laddar oss med känslor beror helt på hur vi tolkar dem utifrån situation, behov eller tidigare erfarenheter. Grönt är skönt! Men är det verkligen så för alla? Surströmming luktar illa! Inte då! Och speciellt inte om du kommer från Norrland.

Konstnärernas tolkning av 3 rätter och 3 konstverk
Förätten – Rökt sik i soluppgång.
Rökt sik med gulbetor, sikrom, rågbröd, ägg Royal och rökt sik majonnäs
Vilka upplevelser skapar förrätten?
Den triggar förväntningarna, sätter igång smaklökarna och stimulerar kommunikationen.

Förätten – Vad vill tavlan berätta?
En jättestor gul sol som speglar sig i havet. Fru Ärkegul, som hellre sjunger solo än i kör, tränger igenom allt och sprider sina lyckostrålar. Rummet fylls av en glädjefylld, positiv stämning,
Solen med dagen vaknar. Skapar förundran, skapar förväntningar, strålar och bryter igenom. Solens speglingar i vatten, skapar glädje, värme, eufori, energi och livskraft.

Vad känner vi? Känslan när vi vänder upp ansiktet mot solen en tidig vårdag. Solens strålar och vattenstänk från under en båttur. Stark sol som värmer huden under en fjälltur.

Marie v Kraemer Förrätt
“Förrätt” av Marie von Kraemer

Huvudrätten – Biff och nyanser av rött
Sotad biff med ramslök. Rödbetor med syltad rödlök, röda vinbär, rosésallad samt oxsvans och rödbetssky.
Vilka upplevelser skapar huvudrätten? Det är höjdpunkten på måltiden med mjuk inramning.En doft  och färgrik smakupplevelse, som ska tilltala alla sinnen, från värme och hetta till fräscht, krispigt, mjukt och spänstigt.

Huvudrätten – Vad vill bilden berätta?
Caramba!! Het passion och vilda lustar. Musikens crescendo. Minnen från Provence, som har en särskild plats i våra frusna nordiska hjärtan. I detta sydfranska landskap samlar sig allt det bästa som livet har att bjuda. Lavendeldoft, olivolja, vitlök, ostar och åter ostar, vinddruvor. Vindstilla och hett i solen.

Marie v Kraemer Varmrätt
“Huvudrätt” av Marie von Kraemer

Efterrätten – Karamellglass med molntäcke
Karamellglass med hallon, vaniljbavaroise och maränger. Inbäddat i en mjuk bädd av vitt. Krispigt, knäckigt och mjukt. Det smälter i munnen. Det är hårt och samtidigt mjukt. Full av spännande smaker, vilka avlöser varandra.

Efterrätten – Vad vill bilden berätta? Mjukt skulpterade färger och former. Inbjudande och tilltalande med  olika nyanser av vitt, som inramning. Står som kontrast till spännande brända nyanser och något överraskande i rött, som sticker ut.

Marie v Kraemer Efterrätt
“Efterrätt” av Marie vom Kraemer 

FoKo på Instagram #foko_art_to_go