2020-09-11

En minut med Lena Nilson

Skulpturer av Lena Nilson

Järn är hårt och koppar är mjuk. Oavsett i vilken metall Lena Nilson väljer att jobb, så blir resultatet magiska skulpturer. Kroppar i rörelse eller i stillhet och vägen hit har gått via krokin och en karismatisk lärare. Låt oss ta reda på mer och fråga Lena. En minut med Lena Nilson börjar nu:

Kreativ bakgrund? Art director/designer

Beskriv din stil/ditt uttryck: Lätt realism, med en strävan efter kroppars posering, rörelse och att ev beröra

Din skapandeprocess? Först en diffus idé. Välja och klippa ut nät (koppar alt järntråd) vars kanter bearbetas

Formar bara med händerna och sen blir det som det blir. Lackar med svart alt flera färger. Synar den från alla håll, fin-justerar för att sen montera på duk alt gjuta in den i en sockel av resin eller betong. Tar sen reda på resterna, som rost och nätdelar som jag ”målar med” och utvecklar till andra motiv t ex landskap, gärna med ett tema.

Varför? Säg det… för att jag kan, för att det får mig att må bra, för att jag hoppas på att bli bättre och bättre.

Favoritfärg? Alla och ingen, går inte att välja ut en

Influenser? Antikens skulpturer, Puck Stocklassa (skulptör och min kurslärare), August Rodin, Barbro Bäckström, många krokilektioner och alla duktiga fotografer jag arbetat med.

En person du gärna vill möta/mött? Camille Claudel

Se ett urval av Lena Nilsons verk här under i  konsthallen “The Vault.” Välkommen in upplev  konsten i AR “augmented reality”. Om du vill komma i kontakt med Lena, maila till info@fo-ko.se så dirigerar vi dig vidare.

FoKo på Instagram #foko_art_to_go