2020-10-22

En minut med Klara Fowler

“En minut med …” Intervjuserien där vi tar pulsen på konstnärer med 7 “snabba” frågor.

Klara Fowler and “The Blessing”

Klara Fowler, internationellt publicerad fotograf baserad i Stockholm. I sitt arbete fokuserar Klara på konst- och porträttfotografering. Klaras romantiska stil är känslomässigt fängslande, lekfull och ibland djärv. Här hittar du inspiration från gamla mästerverk och målningar. Läs intervjun med Klara här och se hennes konst i “The Vault” på arttogostore.se En minut med Klara Fowler börjar nu:

Kreativ bakgrund?: Jag är en självlärd fotograf. Började fota/porträttera människor jag själv skulle leta efter/scouta. Sökte mitt eget formspråk, laborerade och fann en ton som passade mig och som kändes bekväm. Därifrån fortsatte jag att fotografera modeller, människor och saker som talar till mig. Jag skulle säga att min bakgrund speglar vem jag är.

Beskriv din stil/ditt uttryck: Jag skulle kalla min stil romantisk vad både vad gäller min konstfotografering likväl min porträttfotografering. Jag gillar att fånga känslor och samband, vilket återspeglar känsligheten i mina bilder.

I mitt konstnärliga foto återfinns sarkasm och mörker och det trots att jag tycker om att återspegla skönhet. Den bild mitt foto återger skapar jag utifrån en vision som formas eller sätts ihop av föremål, rekvisita jag hittar i stunden. Att använda vardagliga föremål på ett obekvämt sätt ger en ”retning”, en nerv till bilden.

Din skapande-process? En intensiv kommunikation med den person som ska porträttera eller fotografera. Detta för att generera ett bra arbetsklimat, men även för att ge min egen idé till bilden energi och få den att blomma.  Min konst är slutprodukten av ett fantastiskt lagarbete.
Min kreativa process inkluderar även ”byggandet” av rekvisita som ska finnas på plats när fotot tas eftersom jag inte manipulerar bilden i efterhand. Allt är här och nu

Varför? Fotografering är mitt verktyg för att uttrycka känslor, vilka mycket påtagligt finns på ytan men även för de känslor som är gömda för mitt medvetande. Det är en konstform som gör det möjligt för mig att skapa kontakt med människor som på ett eller flera vis är viktiga för mig. Fotot är för mig det enda medium som kan ge mig den möjligheten.

Favoritfärg? På senare tid har det varit orange och blått. Jag älskar varma toner. Även ljus och hög kontrast lånade från holländska målningar, men då från min egen färgpalett.

Influenser? Holländska och flamländska renässansmålningar, 90-talets råfotografering och känslor

En person du gärna vill möta/mött? Att möta människor är det mest givande så det är alltid något jag älskar. Jag hade gärna träffat Peter Lindbergh och pratat fotografering med honom.

Se ett urval av Klara Fowler’s konst på arttogostore.se under fliken “The Vault”. Välkommen in och upplev konsten i AR – augmented reality. Om du vill komma i kontakt med Klara, maila till info@fo-ko.se så dirigerar vi dig vidare.

For our English spoken visitors, see a selection of Klara Fowler’s art and read the interview on arttogostore.se under the tab “The Vault”. Welcome to experience the art in AR – augmented reality. If you want to get in touch with Klara, send an e-mail info@fo-ko.se and we will direct you further.

“Bubble Wrap”
“The Spindle”
“Towel Tower”
“If life gives you lemons”
“Hot line”
“The Blessing”
“Safety first”

FoKo på Instagram #foko_art_to_go