2020-12-01

”En minut med Joakim Nordin”

“En minut med …” Intervjuserien där vi tar pulsen på konstnärer med 7 “snabba” frågor.

Joakim Nordin omringad av sin konst

Joakim Nordin för in ljus i sina målningar, som får oss betraktar att tänka på William Turner, men med ett samtida och unikt uttryck. Mixen blir till magi. Abstrakta landskap i akryl och olja tar plats på Joakims dukar och här finns mystiken som plockad ur en saga, ett drama eller varför inte från ett episkt datorspel! Ta del av vår intervju med Joakim här och se konstverken i “The Vault” på arttogostore.se Mycket nöje!
En minut med Joakim Nordin börjar nu:

Kreativ bakgrund? Jag har målat och tecknat i hela mitt liv och jobbat inom olika kreativa fält som grafik, musik och bildhantering. Jag föddes en kall dag 1975 i Härnösand. Jag gick på estetiskt gymnasium i min ungdom, spelade i depprockband och började undersöka olika formspråk, konsthistoria, ockultism och musik. Intressen som sedan hållit i sig.

Jag lärde mig också arbeta med koppargrafik på Kollektiva Konstnärsverkstan (KKV) i Härnösand och det ledde till att jag började studera konst och grafik på Ålsta folkhögskola. Senaste åren har jag haft regelbundna utställningar och har även en ateljé i Liljeholmen, Stockholm som jag målar i. Jag är medlem i KRO och BUS. och  Jag är numera också anställd som bibliotekarie på Sundbybergs bibliotek, ett arbete som kompletterar måleriet väl.

Beskriv din stil/ditt uttryck: Min stil kan beskrivas som drömsk, dynamisk och fantasifull. Jag skapar abstrakta landskap som dyker upp under måleriprocessen, sprungna ur min fantasi.

Din skapande-process? Jag fyller min duk med lager på lager med rinnande färg. Skapar många lager av tunna världar av färg som i sin transparans släpper igenom ljus och former som jag sedan arbetar vidare på. Ofta använder jag penslar men kan också torka med trasa, spruta på vatten och olja med vattenspruta samt använder ibland airbrush-spruta för att få fram vad jag vill ha. Oftast har jag en färgskala eller känsla av stil jag vill ta fram i grunden. Jag brukar ta foton och samla på urklippta artiklar och ljud som jag använder som inspiration till min kreativa process. Jag gillar att “smutsa ner” och skrapa bort färgfält för att få lite liv i tavlorna. Ibland kan jag även limma fast papper och tyg i duken för att få mer struktur i grunden. Jag arbetar bara med artistfärger, akryl och oljefärg av hög kvalitet på duk.

Varför? För att skapandet laddar mitt privata universum med energi och lugn.

Favoritfärg? I mitt måleri gillar jag att jobba med ockrafärger (brun, gul), ofta “brända” färger och kadmiumröd, zinkvit, ultramarinblå, olivgrönt samt mars black för att mörka ner i riktigt mörka partier. Jag gillar att blanda olika färger för att skapa nya kombinationer och variationer av färger.

Influenser? Jag influeras av allt möjligt runt mig. Film, musik och känslor kan vara bra inspiration men man behöver också studera konsthistoria och olika tekniker för att bemästra ett konstspråk i grunden. Jag influeras av morgondimman, långa bilfärder, tarotkortläggningar, udda människor och gamla böcker.

En person du gärna vill möta/mött? Hilma af Klint känns som en otroligt intressant person som skulle varit spännande att få umgås lite med. Så mycket artistisk kreativitet och dolda talanger.

Se ett urval av Joakim Nordins konst på arttogostore.se under fliken “The Vault”. Välkommen in och upplev konsten i AR – augmented reality. Om du vill komma i kontakt med Joakim, maila till info@fo-ko.se så dirigerar vi dig vidare.

For our English spoken visitors, see a selection of Joakim Nordin’s art and read the interview on arttogostore.se under the tab “The Vault”. Welcome to experience the art in AR – augmented reality. If you want to get in touch with Joakim, send an e-mail info@fo-ko.se and we will direct you further.

FoKo på Instagram #foko_art_to_go